keskiviikko 5. heinäkuuta 2017

Kesäisiä matkavinkkejä pohjoiseen

Hellurei kaikille! Me olemme tosiaan nyttemmin saaneet perheen lisäystä. Kesän reissusuunnitelmia tehdäänkin siis pitkälti siltä pohjalta, mikä pienen vauvan kanssa on mahdollista. No, halutaan toki uskoa, että ihan kaikki on mahdollista :) Lapin reissut onnistuvat ihan varmasti vauvankin kanssa, kunhan ottaa vain muutaman asian huomioon. Mutta hoi kaikki, joilla on kokemuksia roadtripeistä vauvan kanssa (tällä hetkellä n. 3 kk), kertokaahan kokemuksianne ja vinkkejä kommenttiboksiin.

Tässä postauksessa ajattelin vain kertoa tärppejä pohjoisen matkoille. Suosikkeja, joihin itse olemme törmänneet. 

1. Kilpisjärvi
Kilpisjärveä kokonaisuudessaan ei vain voi jättää tältä listalta pois. Äärettömän upea kotimaankohde on vain pakko jokaisen suomalaisen kokea. Kilpisjärvellä on paljon tekemistä! Siellä on nimittäin todella paljon hienoja päiväretkikohteita, joissa pääsee nopeasti käsittämättömän upeisiin maisemiin. Esimerkiksi voi kivuta Saana tunturin huipulle, käydä patikoimassa kolmen valtakunnan rajalla tai ihailemassa vesiputousta, Mallan kyyneleitä. Kilpisjärveltä käy myös kätevästi päiväseltään Norjan puolella, katsomassa jäämerta Skibotnissa, katsomassa huiman korkeaa riippusiltaa Kåfjordissa tai vaikka kokemassa arktisen kaupungin tunnelmaa Tromssassa. Kilpisjärvi matkakohteena on upeaa luontoa ja uskomatonta rauhaa!

2. Slettnesin majakka
Suosittelen erittäin lämpimästi piipahtamista Finnmarkissa, Norjan puolella. Finnmark on useissa listauksissa valittu yhdeksi Norjan upeimmista matkakohteista, eikä syyttä. Omaan mieleeni on erityisesti jäänyt reissu Slettnesin majakalle, sään suosiessa meitä aivan upealla auringon paisteella. Slettnesin majakan läheisyydessä on upeita luontopolkuja ja majakan yhteydessä toimii myös pieni kahvila, jossa kahvin ja vohvelin nauttiminen on ollut yksi elämäni hienoimpia kahvilakokemuksia. Jäämeri vain kimmeltelee ikkunoista ja kolkan syrjäisyys ja autiuus oikein tuntuu sydämessä. Oikeasti, tie tuonne ja ne maisemat saivat sydämen kerta kaikkiaan pakahtumaan puhtaasta onnesta. Niin upeaa siellä oli! Maisema on karu, kuumainen, ikään kuin olisi toisella planeetalla. Jo pian Utsjoelta Norjan rajan ylitettyä maisemat muuttuvat erämaisen villeiksi, puuttomiksi loiviksi vuoristomaisemiksi. Ja se kirkkaan turkoosina hohtava Jäämeri!

3. Nordkapp
Kolmas suositukseni menee myös Finnmarkiin, se on nimittäin Nordkapp. Hieno tie upeissa Jäämeren maisemissa Porsangerin vuonon vieressä kiemurtelevalla tiellä, söpöjä pieniä kalastajakyliä huimaavan pohjoisessa, kuumaiset maisemat ja itse päämääräkin on varsin mainio. Pääsylippu Nordkappiin maskaa 25€/ hlö, mutta on mielestäni jokaisen pennin arvoinen. Ainakin itse nautin suunnattomasti tuolla Euroopan pohjoisimmassa autoitse saavutettavassa paikassa. Nordkappissa on Nordkapphallen, jossa on mm. matkamuistomyymälä, kahvila, ravintola, kappeli (kuinka hieno paikka mennä naimisiin!), elokuva arktisen luonnon vuodenajoista ja myös joitain näyttelyitä alueesta. Kävimme juomassa kahvit ja syömässä vohvelit, ostimme perinteiseen tapaamme magneetin muistoksi ja kävimme useaan otteeseen näköalatasanteen reunalla fiilistelemässä upeaa tunnelmaa! Reitti Nordkappiin on elämys myös, sillä on useita huikeita tunneleita. Yksikin tunneli kiitää n. 200m metriä meren pinnan alapuolella! Lisäksi Nordkappissa on todella pysäyttävä taideteos, jonka suosittelen tsekkaamaan kaikessa rauhassa, Barn av jorden.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti